Selasa, 6 Oktober 2015

Resipi mudah Kek Span Coklat

Assalamualaikum  semua...
Saja nak share resipi mudah choc sponge cake dari Chef Amer

Alkisah..Sebenarnya biasa guna tepung optima je..heee.. 
Tetiba baru perasan tepung dah habis sebab saya memang jarang buat kek Sponge ni..
So.. menyelak buku resipi bertulis tangan yang biasanya saya salin dari majalah-majalah resipi atau Internet sebelum saya terbuang majalah tu..kihkihkih.
Syukur terjumpa resipi Chef amer yg seingat saya salin dari majalah Saji cuma saya tak catit majalah tu keluaran tahun bila...hahaa... takpelah. ..yg pasti buku tu pun dah kuning. ..heee...


Bahan-bahan:-
150gm  Tepung kek atau gandum** ( saya guna tepung gandum biasa je jenama Bakers Choice tanpa peluntur)
1tsp Baking Powder**
20gm Koko**
Yg bertanda ** ayak terlebih dahulu ya

4 biji telur grade A
180gm Gula Kastor
15gm Ovalette
70gm Air
1tsp Esen Vanilla

50gm Minyak jagung


Cara:-
1. Satukan semua bahan KECUALI  minyak
2. Putar mula dengan speed perlahan dulu ya...utk sebati kan semua adunan.. kalau tak berterbangan semua... Jadi kek Kat muka nanti...hahahaa
3. Dah sebati baru putar pada speed laju hingga gebu... jgn lama sgt..agak dah gebu.. angkat..
Masukkan minyak dan hanya kaup balik mengguna spatula sahaja...
4.masuk dalam loyang. . Utk satu adunan ni cantik pada loyang saiz 8inch ..
5. Bakar pada suhu antara 160-180 ikut Oven masing-masing.. Untuk 45-55 minit. .
Cucuk lidi bila keluar dah bersih maka dah masak kek nya..
Selamat mencuba ya.. so kalau tepung optima takde jgn panik ok...heee...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan