Isnin, 7 Julai 2014

Daging blackpepper simple


Salam... kita tengok resipi simple, sangat ringkas.... tapi tulah saya ni tak pulak menyukat-nyukat setiap bahan...found this recipe from one magazine tapi tak ingat apa dan mana ntah peginya magazine tu..hahaa..
tapi korang semua kan pun terer kan... boleh agak lah ya...mana nak kurangkan mana nak lebihkan ikut citarasa masing2...

Bahan-bahan:
300gms Daging batang pinang-kurang lebih - goreng dulu sekejap dgn serbuk kunyit
Bawang Besar 1-2 biji dihiris
Bawang putih 4-5ulas - di ketuk
Cili Merah ke Hijau ke Benggala ke...mana-mana boleh
cili padi hiris kalau nak lebih pedas
2 sudu makan Sos Tiram
3-5 Sudu makan Sos Lada Hitam (Jenama Life)

Cara-cara:
-tumis bawang besar, bawang putih dan cili
-masuk semua sos
-boleh tambah sikit air utk ada sedikit kuah, kacau sebati
-masukkan daging, gaulkan
-siap!




resipi ringkas utk yang tak punya banyak masa macam saya ni......
kalau yang tak berapa nak ringkas , korang boleh tambah tomato hiris ke.... kentang yang telah digoreng terlebih dahulu yang dipotong panjang macam wedges tu ke..... boleh tambah batang sadri... black pepper biji yang ditumbuk ke... terpulang korang..
but since it's a simple recipe for me who doesn't have much time to cook (mcm bizi bebenor..:)))
this recipe comes handy and delicious..
selamat mencuba..:)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan