Jumaat, 5 Ogos 2011

Resipi Puding Roti Sos Kastad

Jangan terkejut ya di pagi2 ramadhan ni..heee


saja ler dah dek Eda order Puding ROti kan...so, meh kita share resipinya yaa...

ada serba sedikit ubahsuai ikut selera saya tapi resipi sumber

asal dari blog adik jepun yg dah balik msia

hanamemories ... well...I my self started as a food blogger... cuma

blog cetusanselera telah pun saya tutup dek takde masa

nak update 2 blog...so, banyak resipi2 sedap akan kita share nanti yaa...

kalau rajin, bolehlah buat utk hidangan berbuka ya... dan saya pun

dah banyak kali buat dgn resipi ni... mesti jadi, kalau tak jadi, salahkan roti tu..hahaha..



agak2 malas leh ler order tapi tengok tuan loyangkuih free ke tak lerr..hee



tanpa sos... sedap gak dengan sos...lagi sedappp!..heee...tambah peach slice ke fruit cocktail ke...
Bahan-bahan:
8 keping roti di potong2 atau dikoyakkan
Bahan *
500ml Susu Segar
4 sudu besar Gula Kaster
2 sudu besar Butter cair
2 biji Telur
1 teaspoon Esen Vanilla
1 sudu besar Tepung Jagung
1/2 teaspoon serbuk kayu manis (leen tambah - optional kalau suka)

Kismis dan badam utk tabur di atas

Bahan Sos:
1 tin susu cair
2 sudu besar tepung kastad
2 sudu besar Gula
1 tsp esen vanilla (leen tambah)
Cara-cara:
1-susun roti dalam loyang saiz 7x7 yg telah digris butter
2-tuang semua bahan bertanda *
3-rendam biarkan dalam 20-30minit
4-tabur kismis dan badam hiris
5-bakar @ 180c - 30 - 45 minit atau sehingga masak

Sos- kacau semua atas api perlahan hingga pekat

Selamat mencuba..

1 ulasan:

  1. ya Allah..senangnye bila tengok cara2 & bahannye..saya nk try la kak..thanks tau..

    BalasPadam