Selasa, 30 Ogos 2016

Scooter Cake, Rosette Flower



Antara yang dah lepas2 juga ni...alahai maaflah.. memang sekarang ni apa yg update di sini banyaknya yang dah lepas2...
Kalau pun latest biasanyalah di instagram atau fb saya.. itupun dah tak berapa latest.
Esok atau lusanya baru upload...Kihkihkih...
Bila ada kelapangan barulah update di sini..
Takpelah..janji ada kan...hee....


Tempahan kek.skuter  dan bunga2 simple dari 2 pelanggan berbeza ...
Terima kasih semua ya..
Jangan serik..

Ahad, 28 Ogos 2016

Kek hantaran

Assalam..
Lamanya tak update blog ya... sikit je ni sawang2..hehee...



Tempahan dari Anita dsri EmycakesLovette 
Terima kasih 

Selasa, 23 Ogos 2016

2 Turquoise themed cakes




Macaron cake ditempah untuk Puan Nana oleh sahabatnya dari kl.


Tempahan seterusnya dari Mas Untuk majlis.harijadi anaknya Siera baru-baru ini...
Terima kasih Mas yang dah bertahun2 setia bersama loyangkuih.com  ..

Sabtu, 20 Ogos 2016

Basic Fondant Class Report

Assalam semua ... 
Alhamdulillah syukur semalam telah selesai 
Kelas Basic Fondant (hantaran) blossom cake
Berlangsung di R&R Mad About Cake 
Taman Daya , Jb

Kelas berjalan lancar.. para pelajar yg ceria
Dan ada yg zero pasal fondant .. 
And yet dapat menghasilkan sebiji kek yang cantik...



Suasana dalam kelas semalam...


Pelajar di ajar teknik asas macam mana nak balut fondant tanpa silap seperti fondant tak cukup panjang ke.. diajar menguli.. ditunjukkan bagaimana mengadun homemade fondant yang sedap..diajar buat simple blossom flower.. and bermain dengan royal icing ..
And banyak lagi tips dan bonus yg hanya pelajar je dapat.. free gift lagi..hahaaa...
Apapun semoga kelas ini bukan sahaja.bermanfaat untuk pelajar tetapi untuk saya juga.. in shaa Allah..

Boleh layari page R&R Mad About Cake di Facebook.. dan like video life respond dari students ya...kihkihkih..

The next in schedule is Italian Macaron Class on 22hb September Khamis ...
Once kita dah buat in weekend.. public holiday pun pernah..  weekdays pun pernah.. so yang penting kalau kita betul nak belajar nak ilmu.. you will not compromise so much but yet try to attend the class..

Yang baik semuanya dari Allah.. dan yang khilaf itu dari saya..
Ilmu takkan pernah rugi untuk dituntut...
Jumpa lagi next class ya..

Ahad, 14 Ogos 2016

Zootopia






Kek 2tiers tema Zootopia ini ditempah
Akeem sempena sambutan ulangtahun kelahiran anaknya Qayra baru-baru ini...
Kek frosting buttercream dan dekorasi dari fondant .. 
Agak mencabar lebih lagi dalam cuaca panas 
Fondant perlu betul2 stabil dan begitu juga buttercream..
Alhamdulillah.. majlis pun berjalan lancar..
Terima kasih Akeem dan keluarga

Isnin, 8 Ogos 2016

Update-Peralatan utk Kelas


Assalam semua... berikut adalah contoh bergambar utk senarai barang-barang yang perlu dibawa oleh bakal students untuk kelas Basic Fondant (Hantaran) saya di Mad About Cake Jb ya..

Jumaat 19hb Ogos 2016
10am-siap - jangan lewat ya..:)

1-Mat yg pink tu
2-Blossom Plunger Cutter
3-Turntable
4-Rolling pin ..kalau ada kedua2 saiz bawa ya.. kalau tak yg utama yg besar utk roll fondant
5-fondant Modelling Tools Set
6-Smoother yg mcm iron tu ya.. hahahaa

Ini yg asas utk dibawa..
Terima kasih yang dah mendaftar..

Tak sabar belajar bersama..
Jumpa nanti 19hb ya..

Jazakallah...

Rabu, 3 Ogos 2016

2tiers All-white





Assalam... masa mendapat order dengan design stringwork ni ... agak ragu2 sebab saya tak mahir bab stringwork dan nampak macam mudah tapi sebenarnya sangat mencabar .. pada sayalah kan,...
orang lain dah lagi terer..heee...saya je yang terkial2...

Teringat masa Wilton courses dulu .. stringwork antara salah satu task ... masa tu cikgu pesan..
tempahan yg melibatkan banyak stringwork... embroidery or anything with royal icing and
fine and delicate job.. price must not be cheap ...haaa... ok cikgu...hahahaa


Tempahan Kek dan Cupcakes compliment to the cake datang dari Su from Kulai
Terima kasih ya Su..
and respond dari su... alhamdulillah


Jumaat, 29 Julai 2016

Basic Fondant Class...

Assalam semua ... berikut adalah jadual kelas dibawah kendalian saya untuk bulan ini .. 
Dua jenis deco dan di 2 tempat berbeza.. 
Jom sama-sama belajar bersama saya .. berkongsi ilmu bersama ...
Pelbagai tips dan teknik bermain dengan fondant dan membuat figurine kartun kegemaran anak-anak ... hubungi nombor yang tertera untuk mendaftar ya... 
Jumpa kita di kelas ya.. 


SALAM SEMUA.

Date: 19 August 2016 Friday
Time: 10 pagi
Yuran: Rm 250

Program: Basic Fondant Cake (Hantaran)
-Tema Blossom - Sakura
-Cara membuat fondant homemade yg sedap dan stabil
-Cara membuat royal icing
-Deco straightly on dummy
-HANDS ON

Whatsapp

Register open now ☎0123845590

Alatan untuk di bawak: Basic Fondant Cake (Hantaran)
Turntable
Blossom Plunger Cutter set
Fondant Tools set
Smoother
Rolling Pin saiz sederhana atau besar

Studio: R&R Mad About Cake
71 Jalan Nibong 10
Taman Daya Jb


[KELAS BIRTHDAY CAKE DECO FONDANT-
Hands On]
Jenis Kelas : Fondant-Birthday Cake
                       Hands -On!!
Tema : Pocoyo @ Sesame Street (Pilih)
Tarikh : 23/8/16(Selasa)  @  2/9/16(Jumaat)
Open untuk Personal Kelas juga!
Tempat : Studio  Lovettess
                Lovettess Cafe & Bakery
No.5,Jln Gunung 3,Bndr Seri Alam,Johor.
Masa : 10a.m - siap
Yuran : Rm300
Teknik : #Asas cover Fondant
              #Deco Cake Birthday ikut Tema
              #Figurine mengikut tema kek
              #Royal icing
Deposit : RM150
Keperluan : Bawa sendiri!
1.Turn table
2.Rolling Pin
3.Rolling Mat
4.Tools Set Fondant
Hubungi 012-7229409 untuk mendaftar

*Pelajar yang tiada basic dan peralatan bole inform
penganjur-kami sediakan keperluan ini.




Khamis, 28 Julai 2016

Kelas Macaron 22.7.16









Alhamdulillah..kelas pertama selepas raya.. berjalan lancar... walaupun hampir sepanjang hari hujan ..
Walau sedari awal berdoa dan bermohon kepada Allah swt.. namun Allah Tahu apa yang Terbaik utk setiap yg berlaku dan hamba-hambaNya kan

Dan syukur juga macaron semua menjadi...
Boleh ke Page R&R Mad About Cake ..ada review video dari students...
Terima kasih semua atas.kerjasama yang baik..
Havoc2 pun kelas lancar semua menjadi..

Nantikan kelas Basic Fondant dari saya juga ya
bersama MAC Jb untuk Blossom Hantaran Cake dan team EmycakesLovette ya di Bdr Sri Alam utk Cartoon Birthday cake...
Jazakallah..
 Salam semua..