Jumaat, 29 Mei 2015

Little Caliph...




Menerima tempahan dari Haffizah dari Kulai...
Masa buat kek ni , anak saya Aisyah turut teruja sehinggakan dia sangka ini kek untuk school dia..
because she goes to the same school Little Caliph tapi di Taman perling bukan Kulai... hee...
but she recognized the butterfly..and the kids figurines... yalah, dah dia pun pakai the same uniform kan..heee...
Thanks Haffizah maish setia menempah dgn loyangkuih.com
Jazakallah.

Barbie Elsa

Elsa versi Barbie ... atau Barbie versi Elsa... hee...
mana-mana pun sama...
terima kasih Siti

Baby Animal Tv and Army


Ordered by Linda

Selasa, 26 Mei 2015

Birdie and Baby Shower cupcakes..


Cupcakes hantaran tempahan 
my very regular Customer Dr.Faridah
kredit design kepada teman baker dari Pahang Fadzilah Musa dari Fadrizal Cakes... 
thanks dear..

Baby shower again ordered by Ikeen
thanks dear

No 1


Ok, kita masuk gambar-gamabr kek pulak ya... yang dah bertangguh sejak April lagi..weehuuu....ampuunn...heee

Kek No 1 - tempahan Yan Adam
Alhamdulillah - she loved it very much...
jazakallah Yan..

Ahad, 24 Mei 2015

Bahagian AKhir Umrah

Malam terakhir di Makkah Al-Mukarrammah ...
esoknya bertawaf Wida 
tak sempat nak snap apa2 gambar hari terakhir..
hati diselubung rasa sayu yang amat sangat...hingga ke pandangan mata saya yg terakhir
saya pandang Kaabah hinggalah saya dah tak nampak lagi..
airmata bercuucuran sayu teramat sayu ...
entah bila akan sampai lagi..
tak akan ada tempat di dunia ini yang setenang dan sesuci Kaabah walau dibawah panas terik mentari...
saya cakap dengan seorang makcik yang saya pimpin tangannya dari mula buat tawaf hingga 
habis kerana akhirnya kami terpisah dari kumpulan tinggal saya berdua saja.. saya cakap makcik, moga dilimpahkan rezeki Allah dan dijemput lagi kita ke sini ya cik..dan kami sama2 menangis..
Alhamdulillah..tawaf selesai dgn cepat.. dan ketika keluar dari kawasan masjidil haram ketika itu
jam 10.45am dan Suhu ketika itu adalah 41c..
panaskan... subhanallah..

Sepanjang perjalanan ke Madinah meninggalkan Tanah Haram Mekah...
kami bersolat Asar di sini satu perhentian..,x ingat saya namanya..
perjalanan memakan masa lebih kurang 8jam.. 


Alhamdulillah selamat sampai ke Tanah Haram Madinah..
check in hotel..

kami terus ke Masjid terindah Masjid Nabawi menunaikan solat jamak  maghrib dan isyak kami..

Ustaz terus bawa ke sini...
di bawah kubah Hijau ini adalah Makam junjungan kita Rasulullah saw.. aduhh... hiba rasa..
 Perkuburan Baqi'
di mana ditempatkan para isteri Nabi, para Syuhada dan sahabat2 Nabi tapi malam ditutup..
dan undang-undang di sini, wanita dilarang menjejakkan kaki ke tanah perkuburan..

 cantiknyaaa kann... masjid Nabawi..

 Masjid Quba
 Di Kebun Tamar atau Kurma..
boleh habis beratus ringgit kat sini..heee


 Pandangan jauh atau Wide View kamera hp saya  - ini adalah kawasan Pergunungan UHUD..
kita semua tahu sejarah Peperangan Uhud kan... di sinilah ia berlaku..
 pandangan dipecah dua

 dan ini adalah Bukit memanah ..
di sinilah para pejuang islam mengambil tempat utk menentang musuh..

 Pergunungan Magnet ..
sekitar kawasan ini yg dikatakan mempunyai kuasa tarikan magnet sehingga kapal terbang
tidak dibenarkan terbang diruang udaranya.. 
nampak seakan kalimah ALLAH kan.. 


 di dalam kawasan Raudhah - kawasan makam Rasulullah saw, Makan Khalifah Ummar Al-Khatab
dan makam Khalifah Abu Bakar As-Siddiq
Namun wanita hanya setakat ini sahaja... dihalang oleh penghadang tersebut...
nak masuk ke sini juga satu dugaan maha hebat..
namun bertawakal dan berdoa.. in shaa Allah dipermudahkan..
Alhamdulillah saya dapat menyelitkan diri masuk ke sini mengikut jemaah dari negara lain
dan bukan malaysia...hahaa..
mereka akan memanggil mengikut negara2.. supaya tak terlalu bersesak.. tapi memang sesak juga..
di saat jemaah pakistan, india dan arab dipanggil saya cepat2 menyusup masuk...heee..
kalau tunggu jemaah malaysia-indonesia-singapore memang lambatlah jawabnya balik dari masjid malam tu... ini pun saya balik dah hampir 10.30malam .. masuk selepas solat isyak...



 Di saat doa selamat tinggal kita bacakan beberapa jam sebelum berangkat ke airport untuk pulang 
ke tanahair...sekali lagi airmata tumpah... 
ziarah Wida di hadapan KUbah Makam Nabi .. dengan doa supaya saya dapat kembali lagi ke sini
bertemu Mu Ya Rasulullah... 
sungguh sangat sayu terpaksa meninggalkan Rasulullah buat seketika...


Rezeki kami kali ni kami pulang melalui Lapangan terbang Madinah yang baru..
rekebentuk dalaman pun seakan masjid Nabawi kan... cantik..

Sekian cerita serba ringkas saya... cukup sebagai pemberi semangat utk kita berniat akan menjadi tetamu Allah satu hari nanti... dan saya pasti akan kembali lagi menjadi tetamu Allah masa akan datang...moga panjang umur dan dilimpahkan rezeki kesihatan yang baik juga...Amiiinnnn Ya Rabb..

Lepas ni kek-kek dah marah tunggu gambar masing2 di upload di sini..hahaa...
banyak gambar tertangguh dari bulan April lagi...oh Ya Allah...
akan saya update juga utk tempahan raya kali ni ya... kali ni agak bersederhana...
nak sambung rehat..hee...
salam semua...
Jazakallah...

Rabu, 20 Mei 2015

Jelajah bahagian 3

Layan gambar aje yaa...
banyak gambar kek tak beredit lagi..

Landasan Keretapi pada masa akan datang yg akan lebih memudahkan
para jemaah haji untuk ke tempat Melontar Jamrah
Dan apa yg membanggakan, ada tenaga Pakar dari kita Malaysia turut menyumbang untuk projek ini..


 antara penempatan perkhemahan para jemaah haji

 dan bagi yang merindui tempat ini... 3 bangunan itu adalah tempat ibadah Melontar Jamrah
pada musim haji ..
kami dibawa ke sini untuk memberi semangat dan menanam niat pula untuk kembali lagi 
menjadi jemaah haji pula... inshaa Allah...aminnn Ya Rabb

 Di kawasan penempatan ini, ada di satu kawasan bukit ada kisah bersejarah yang amat penting
bagi kita semua..
tanda bulat putih itu adalah tanda di mana di situlah tempatnya Nabi Ismail hendak disembelih
oleh Nabi Ibrahim atas perintah Allah swt .. di batu itulah tempatnya kejadian itu berlaku.. SUbhanallah...

 kami di bawa jugak ke Masjid Aisyah Tanaim -
tempat bermiqat paling dekat dengan Masjidil Haram..
tanda atas tu adalah tanda aras yang baru tanda sempadan antara Tanah Halal dan Tanah Haram
dan yg 2 tembok itu adalah tanda lama
 di Masjid ini Saidatina Aisyah r.a dikatakan singgah untuk bermiqat di sini di atas arahan Rasulullah saw.. maka itu masjid ini dinamakan Masjid Aisyah Tanaim
Kami bersolat Maghrib di sini... 

 Masjid Hudaibiyah ,,.. antara yg tertua.. 
 Bekas tapak lama masjid hudaibiyah yang runtuh..
 di Muzium Pameran Mekah-Madinah..
rezeki kami dapat senaskhah Al-Quran percuma setiap seorang

 Telaga zamzam lama
 Penutup batu Hajar Aswad yg lama ..

contoh Jam lama menentukan masa solat